Ο χρυσολίτης είναι μια χρυσή πέτρα

Ο χρυσολίτης είναι μια ελληνική λέξη που σημαίνει “χρυσή πέτρα”. Ο χρυσολίτης είναι, περιέργως, ένας σπάνιος πολύτιμος λίθος με χρυσή απόχρωση, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου μοιάζει με τον καρπό της ελιάς. Ένα άλλο κοινό παρατσούκλι για τον χρυσολίτη είναι το βραδινό σμαράγδι.
Χρώματα .
Οι χρυσολίθοι εμφανίζονται μόνο σε πράσινο χρώμα. Υπάρχουν όμως πολλές πιθανές αποχρώσεις αυτού του χρώματος:
χρυσό,
κίτρινο,
χορταριασμένο,
ελιά,
καφέ,
φιστίκι.
Οι φυσικοί λίθοι σπάνια έχουν έντονο χρώμα: είναι πολύ πιο συνηθισμένο να συναντάμε ανοιχτόχρωμες πέτρες με γυάλινη λάμψη. Μπορούν να είναι είτε διαφανείς είτε ημιδιαφανείς.
Οι κύριες καταθέσεις
Τα κοιτάσματα χρυσολίθων είναι γνωστά στη Νότια και Βόρεια Αμερική, την Αυστραλία, τη Δημοκρατία της Νότιας Αφρικής, το Πακιστάν και το Αφγανιστάν. Τα καλύτερα δείγματα βρίσκονται στην Αίγυπτο στο ακατοίκητο νησί Zeberget. Αυτό το κοίτασμα είναι ένα από τα πιο αρχαία, αλλά εξακολουθεί να αξιοποιείται ενεργά.
Στη Ρωσία, οι χρυσοί εξορύσσονται στη Γιακουτία, στο Krasnoyarsk Kray και στην περιοχή του Murmansk. Ο αριθμός των δειγμάτων ποιότητας πολύτιμων λίθων είναι πολύ μικρός.
Ιδιότητες
Ο χρυσολίτης είναι σκληρότερος από το γυαλί: μπορεί να το γρατζουνίσει, αν και είναι αρκετά εύκολο να κοπεί με ένα διαμαντένιο εργαλείο. Η σκληρότητά του κυμαίνεται μεταξύ 6,5 και 7 σύμφωνα με την κλίμακα Mohs. Η πέτρα έχει μέση πυκνότητα 3,27-3,37g/cm3 και επομένως διακρίνεται εύκολα από τις πλαστικές απομιμήσεις.
Οι μικροί χρυσοί έως 3 καρατίων είναι οι πιο συνηθισμένοι στη φύση. Η εύρεση ενός κομματιού βάρους 10 έως 15 καρατίων είναι μεγάλη χαρά.
Faceting
Οι περισσότεροι χρυσοί έχουν υψηλό βαθμό διαφάνειας, γι’ αυτό και κόβονται σε κοπές step ή brilliant. Εάν η πέτρα έχει πολλές ανωμαλίες, μπορεί να τοποθετηθεί σε καμποτσόν.
Η επεξεργασία του χρυσολίθου πρέπει να γίνεται με ιδιαίτερη προσοχή. Η πέτρα είναι ευαίσθητη στη θερμότητα: σε υψηλές θερμοκρασίες μπορεί να θολώσει, να μαυρίσει ή να διαλυθεί.
Κοσμήματα από χρυσολίτη
Ο χρυσολίτης συγκαταλέγεται στα διακριτικά του Ρωσικού Στέμματος και θεωρείται μοναδικό στοιχείο του Διαμαντένιου Ταμείου. Το βάρος του δείγματος είναι 192,75 καράτια. Αρχικά ήταν τοποθετημένο σε ένα χρυσό πλαίσιο και περιβαλλόταν από ένα σύνολο 30 διαμαντιών.
Τα κοσμήματα με χρυσόλιθο ήταν δημοφιλή την εποχή των Σταυροφοριών. Αλλά τον XIX αιώνα υπήρξε μεγάλο ενδιαφέρον γι’ αυτό, καθώς υπήρχε η φήμη ότι μπορούσε να θεραπεύσει την ανικανότητα. Έχει χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή ανδρικών δαχτυλιδιών και μενταγιόν και έχει φορεθεί ως φυλαχτό.
Ο χρυσολίτης χρησιμοποιείται σήμερα ευρέως ως ένθετο σε χρυσά και ασημένια κοσμήματα. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε σκουλαρίκια, δαχτυλίδια και μενταγιόν. Τα βραχιόλια με άκοπη πέτρα φαίνονται όμορφα, αλλά γρήγορα γρατζουνίζονται και καταρρέουν.
Πώς να φροντίσετε την πέτρα
Ο χρυσολίτης είναι μια εύθραυστη πέτρα. Απαιτεί προσεκτική επεξεργασία και προστασία από χημικές ουσίες όπως απορρυπαντικά, αρώματα και καλλυντικά. Καλό είναι να προστατεύετε την πέτρα από την πτώση, διαφορετικά μπορεί να καλυφθεί με ρωγμές.
Τα κοσμήματα με χρυσολίτη θα πρέπει να πλένονται κάτω από τρεχούμενο νερό χωρίς επιθετικούς παράγοντες ή λειαντικά. Στεγνώνετε μόνο σε θερμοκρασία δωματίου στο φυσικό περιβάλλον.

Altın Çağ
Add a comment